Valg av riktig naturstein til ditt hjem

Her finner du råd og tips som kan hjelpe deg å velge riktig naturstein for ditt hjem.

Valg av riktig naturstein til ditt hjem

Det er vel ingen materialer som er like varige og gir et tilsvarende eksklusivt uttrykk som naturstein. I tillegg til benkeplater, bruker mange naturstein på badet og i arealer med stor slitasje som gang, trapper o.l. Naturstein kommer i mange ulike formater.

Det spesielle med naturstein (sammenlignet med keramiske fliser o.l) er at hver stein er unik. Naturstein kan ha store variasjoner i kulør, tekstur og mønster selv om steinen kommer fra det samme bruddet.

Skal du velge naturstein er det en fordel om du vet hvordan steintypen ser ut i virkeligheten. Et bilde gir som oftest ikke et optimalt inntrykk av natursteinens utseende. Skal du ha en benkeplate til kjøkkenet vil det være fornuftig å studere steinens overflate i sin helhet, og fra ulike lysvinkler.

Under følger noen viktige tips som sikrer at du velger rett naturstein til ditt hjem.

Naturstein utstilt i showroom. Foto.

Valg av steintype

Steintype

Ved valg av steintype bør følgende betraktes:

  • Bestandighet mot kjemisk påvirkning (sure matvarer, rengjøringsmidler etc.)
  • Bestandighet mot mekanisk påvirkning (riper, slag, etc.)
  • Porøsitet (hvor lett smuss fester seg)
  • Kulør og mønster

Basert på disse punktene kan vi dele steintypene inn i fire hovedgrupper: granittlike, marmor/kalkstein, skifer og sandstein. De fleste steintyper tåler varme opp til 500 C°, men ikke varmesjokk. De fleste, utenom sandstein, har lav porøsitet og tåler stort sett løsningsmidler (tynner, ren sprit etc.).

Granittlike

Granittlike (silikater) steintyper er godt egnet for både innendørs og utendørs bruk, men spesielt anbefalt til benkeplate på kjøkken. De tåler også stort sett alle typer rengjøringsmidler som finnes i hjemmet. Granittlike steintyper omfatter i tillegg til granitt, også gneis, diabas, syenitt, gabbro, kvartsitt m.fl. Disse er bygget opp av harde silikatmineraler som er motstandsdyktige mot både kjemisk og mekanisk påvirkning.

Kjøkken med benkeplate i granitt. Foto.

Marmor og kalkstein

Marmor og Kalkstein er begge følsomme for syrer som kan etse og sette merker i steinen (syrer finnes f.eks. i kullsyre, fruktjuice, vin og sure rengjøringsmidler). Eventuelle skader fra syrer vil kun være av kosmetisk art, steinens styrke blir ikke påvirket. Er du klar over, og aksepterer, denne risikoen for flekker kan også disse steinsortene være fine materialer til kjøkken og bad. For øvrig er denne typen naturstein svært ofte brukt på gulv og trapper. Kalkstein og marmor har karbonatmineraler som hovedmineral, de har derfor lignende tekniske egenskaper.

Kjøkken med benkeplate i marmor. Foto.

Skifer

Skifer finnes i de to hovedtypene kvartsittskifer og leirskifer, med svært forskjellige egenskaper. Kvartsitt/Glimmerskifer har lignende egenskaper som de granittlike steintypene. Skifer (bruddskifer) gir gjerne et rustikk utrykk og er ofte brukt på gulv, trapper og mur, både inne og ute. Leirskifer er en svært myk steinsort som lett får synlige riper og flekker fra fett. Leirskifer tåler i liten grad frost, derfor er den ikke egnet til utendørs bruk.

Skifer innendørs. Foto.

Sandstein

Sandstein er svært porøs, vi anbefaler den derfor ikke som benkeplate. Sandstein er imidlertid svært godt egnet hvis du ønsker naturstein på vegg.

Bearbeiding av overflaten

Under produksjon blir natursteinens overflate bearbeidet til ønsket finish. Dette gjelder bearbeiding av overflate i produksjon, ikke regelmessig behandling og vedlikehold.

Ulike typer finish:

  • Finslipt gir en slett flate som ikke er speilende. Du finner ingen spor etter slipesegmentene og flaten fungerer utmerket på e gulv, trapp og benkeplate. Anbefalt finish for marmor eller kalkstein.
  • Polert gir en speilende flate som ofte gir et luksuriøst og elegant uttrykk. Den blanke overflaten kommer frem når steinen blir polert med slipeklosser eller filt. Ingen kjemikalier blir brukt i prosessen. Polerte overflater kan fort bli glatte i kontakt med vann, den bør derfor ikke være på baderom o.l. Polert granitt fungerer utmerket som benkeplate. Den holder seg like blank selv når den blir utsatt for matvarer med mye syre. Har man valgt marmor eller kalkstein på kjøkkenet anbefaler vi ikke polert plate, da sure matvarer vil kunne etse og skape matte flekker.
  • Flammet, børstet eller blastrert er gjerne mer rue og ujevne overflater. Med større sklimotstand egner de seg godt som underlag i gangsoner, både ute og inne. Det kan imidlertid være noe vanskeligere å holde denne typen overflater rene for skitt og smuss. Mange velger å legge en beskyttende porefyller som STEINFIX 50 på denne typen overflate.
Skjæring av naturstein i produksjonshall. Foto.

Fant du ikke det du var ute etter?

Henning Christensen

Produktansvarlig STEINFIX

Mobil: 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

Fant du ikke det du var ute etter?

Henning Christensen

Produktansvarlig Steinfix

Mobil: 932 56 781
E-post: hc@ellingard.no

0

Skriv inn hva du leter etter og trykk enter for å søke

Gulv i granitt i resepsjon. Foto.Utendørs trapp i granitt. Foto.